Friday, December 15, 2017

රත කල්කය බිලිදාට අහිතකරද?

රතකල්කය යනු අතීතයේ බහුලව යෙදූමුත් වර්තමානයේ ඉතා අඩුවෙන් යොදා ගන්නා ආයුර්වේද ඔසුවකි.සෑම අලුත උපන් දරුවකුටම රත කල්කය නිර්දේශ කරනු ලබයි.රතකල්කය මෙසේ නොයෙදීමට හේතුව එය බිලිදාට අහිතකරද යන්න හරිහැටි නොදැනීමයි.ඒ නිසාම අද සිට රත කල්කය ගැන නූතන විද්‍යානුකූලව හා ආයුර්වේදානුකූලව පහදා දීමට කටයුතු කරමි.

මුලින්ම බලමුකො මොනවද මේ රත කල්කයේ අඩංගු කියලා.

1.කොල්ලු
2.වදකහ
3.වැල්මී
4.රත් හදුන්
5.සුදු හදුන්

මෙම සියලු ද්‍රව්‍යය සම ප්‍රමාණ වලින් අඩංගු වේ.
6.සහිද ලුණු-බරට බරක් අඩංගු වේ.
7.දෙහි යුෂ-ඇඹරීමට යොදා ගැනෙන්නේ දෙහි යුෂය.

රත කල්කයේ තිබෙන්නේ ඔපමනයි.
ඉහත 1,6 ද්‍රව්‍යය අවශ්‍ය  ප්‍රමාණ වලින් ගෙන වෙන වෙනම කුඩුකර හලා එකට මිශ්‍ර කර දෙහි යුෂයෙන් අඹරා ගැනීමෙන්  රත කල්කය සකසා ගැනේ.මෙහිදී වදකහ මදක් කබලේ බැද කුඩුකර ගැනීම පහසුය.ඉන්පසු සියල්ල දෙහි යුෂ වත්කරමින් කල්ක පදමට අඹරා ගැනේ.ඉන්පසු හුලං නොවදින භාජනයක අසුරා ගැනීමෙන් කල්තබා ගත හැකිය.


රත කල්කයේ අඩංගු දෙයක් වන කොල්ලු ගැන දැනගනිමුකො.

කොල්ලු  (Macrotyloma uniflorum(horse grame)

කොල්ලු වියළි බරින් ග්රෑම් 100 ක් ගත් විට එහි පේෂක පදාර්ථ අඩංගු වන්නේ පහත පරිදිය.

ප්‍රෝටීන-22%
කාබෝහයිඩ්රේට-57.2%
තන්තු කොටස්-5.3%
මේදය-0.5%
කැල්සියම්-මිලි ග්රෑම් 287
පොස්පරස්-මිලි ග්රෑම් 311
යකඩ-මිලි ග්රෑම් 6.77
කැලරි-කිලෝ කැලරි 321
තයමීන්-මිලි ග්රෑම් 0.4
රිබෝෆ්ලෝවීන් -මිලි ග්රෑම් 0.2

දැං තවත් ගැබුරට යං.අඩංගු රසායනික ගැනත් හොයමුකො.

Momo inositol
Linolic acid
ethyl alpha d glucopyranoside
vitamin E
Stigmasterol
allontoinase

මෙම ද්‍රව්‍යය  වල කිසිදු විෂ පදාර්ථයක් නැත.එනම් කොල්ලු වල අතුරු ආබාධ කිසිවක් වාර්තා නොවේ.

මූලික රසායනික වල ප්‍රයෝජනත් බලමුකො.

Mome inositol යනු පැනි රස ද්‍රව්‍යකි.ස්නායු පෝෂකයකි.අක්මාවේ සෑදෙන සිරෝසිස් රෝගයට එරෙහිව ක්‍රියා කරයි. තට්ටය පෑදීම වලකයි.එනම් කෙස් වඩවයි.
කොලොස්ටරෝල් වැනි අනවශ්‍ය මේද කොටස් බිද දමයිlinolic acid යනු දියවැඩියාව පාලනයට ඉතා හොද රසායනයකි. ප්‍රතිඔක්සිකාරකයකි.ප්‍රතිශක්තිය වඩවන්නකි. අනවශ්‍ය මේද කොටස් බිද දමයි. මෙය අක්මාව ආරක්ෂා කරයි.මෙසේම අනෙකුත් රසායන වලද ප්‍රතිඔක්සිකාරක ගුණ ආදී ගුණ පවතී. ශරීරයට අහිතකර රසායන කිසිවක් කොල්ලු වල අඩංගු නොවේ. දැන් අපි ආයුර්වේදයේ සදහන් ගුණත්බලමුකො. කොල්ලු කඵ වාත ශාමකයි.මද විරේක ගුණයෙන් යුක්තයි. ඇදුම,හික්කාව ,කාසය දුරලයි.මූත්‍රා ගල්,අම්ල පිත්ත,පීනස,උන,දාහය,තරබාරු බව දුරලයි.

වදකහ (Acrous calamus Linn)

රතකල්කයේ අඩංගු ද්‍රව්‍යය 8න් එකක් වන්නේ වදකහ.අද අපි බලමුකො මොණවද මේ වදකහ වල ගුණ හා ඒවායේ අහිතකර දේවල් තියෙනවාද කියලා.
වදකහ ශාකය ලොව පුරා රටවල් ගනනාවකම වසර 5000කටත් පෙර සිටම ඔසුවක් ලෙස යොදාගෙන තිබෙනවා. ඒ අතර ඉන්දියාව,චීනය,කොරියාව,ඊජිප්තුව ප්‍රධානයි.ඒ නිසාම මෙම ශාකය සුවකිරීමේ පැලය ලෙසටත් හදුන්වනවා.

මෙම ශාකයේ අල කබලේ මදක් බැද කුඩුකර තමා කල්කයට යොදා ගන්නෙ.
එහි කාබෝහයිඩ්රේට යම්  ප්‍රමාණයකුත්,පොටෑසියම්,කැල්සියම්,පොස්පරස්,මැග්නීසියම් වැනි අත්‍යවශ්‍යය ඛණිජ වර්ග හා අත්‍යවශ්‍යය මේද අම්ලත් බහුලව පවතිනවා.
මේ මේද අම්ල අතර සිරුරට ඉතා වැදගත් වන palmitic,myristic,palmitoleic,oleic ආදිය වනවා. තවද සිරුරට ඉතා හිතකර වන  ප්‍රතිඔක්සිකාරකත් බහුලව අඩංගු වෙනවා.
සමහර රටවල මේක කුලුබඩුවක් හා තේ ලෙසත් යොදා ගන්නවා.
නවීන විද්‍යාත්මක පරීක්ෂකයන් නම් කියන්නෙ මෙය වෛද්‍ය උපදෙස් වලින් තොරව යොදාගන්න එපා කියලයි. මමත් ඒ මතය අනුමත කරනවා.පස්සෙ කියන්නම්කො ඇයි කියලා.ඒ නිසා මෙය පෝෂණ අතිරේකයක් ලෙස යෙදීම නම් සුදුසු නෑ. මේවා ඔසු.

වදකහ අලයේ අඩංගු  ප්‍රධානම රසායනික සංගටක 15ක් පමණ සොයා ගෙන තිබෙනවා.
ඒ අතර calamene,calamenol,pinene,euginol,,acorenone,glycosides,terpenoids,sterol,asarone
අඩංගු වෙනවා.asarone හැර අනෙක්  ද්‍රව්‍ය සිරුරට අහිතකර නෑ. නමුත් asarone බහුලව ගැනීම සිරුරට අහිතකරයි. මෙන්න මේ නිසයි මෙය වෛද්‍ය උපදෙස් අනුව ගත යුත්තේ.
වදකහ වැඩියෙන් ශරීර ගත වීමෙන් වමනය,ඔක්කාරය,වලිප්පුව,කුෂ්ට රෝග ඇතිවන්නට පුලුවන්.

වදකහ වල ඔසු ගුණ බහුලයි.මෙය මධ්‍ය ස්නායු පද්ධතියේ ක්‍රියා කරන  ප්‍රධාන ඔසුවක්.
E choli හැර අනෙකුත් බැක්ටීරියා නාශක හැකියාව ඉහල අගයක පවතිනවා.
හොද විෂබීජ නාශකයක්. ප්‍රතිශක්තිය ඉහල නංවන්නත් මෙයට පුලුවන්.අනවශ්‍ය රුධිර කැටි දියකරන්නත් මෙයට පුලුවන්. අනවශ්‍ය මේද හරන හැකිොවත් පවතිනවා.මේ සියලු ගුණ පර්යේෂණ සිදුකර සනාථ කරලායි තිබෙන්නෙ.

දැන් බලමුකො ආයුර්වේදයට අනුව ගුණයන් ගැන.මෙයට හූරා ඉවත් කිරීමේ හෙවත් ලේඛණීය ගුණය පවතිනවා. ආහාර රුචිය ඇතිකරන්නටත්,ආහාර දිරවන්නටත් උදවු වනවා.සංජනන හෙවත් සිහිය ඇතිකරනවා. ශීතල නසනවා, බුද්ධි වර්ධනයකරනවා. ස්වරය හෙවත් කථාව ඇතිකරනවා.උන්මාදය නසනවා.විෂබීජ හරණය කරනවා.
භූතයන් පලවා හරිනවා.මල මූත්ර පිරිසිදු කරනවා..උන නසනවා.මල බද්ධය නැති කරනවා..කඵ වාත ශමනය කරනවා. නමුත් උෂ්ණයි.මේ නිසා උෂ්ණ ඇගවල් ඇති අයට බහුලව භාවිතය නුසුදුසුයි.

වදකහ වලින් නිපදවෙන වාෂ්පශීලි තෛලයේ බොහෝ ඔසු ගුණ පවතිනවා.මෙහි තමයි asarone අඩංගු වන්නේ. මෙම තෙල කැස්සට හදන පැණි වර්ග වල බටහිර වෛද්‍ය විද්‍යාවෙත් යොදා ගන්නවා.මෙහිත් ප්‍රතිඔක්සිකාරක බහුලයි.

ඉතින් මෙතරම් ගුණ තිබෙන රත කල්කය කවුරුත් කී පලියට දරුවාට නොදී ඉන්න එපා.අමුතුවෙන් පර්යේෂණ කරන්න දෙයක් නෑ.අවුරුදු 5000කටත් වැඩි කලක් මෙය යෙදුවත් කිසිම අතුරු විපාකයක් වාර්තා වෙලා නෑ.කෙසේ වෙතත් අපි විද්‍යාත්මක පර්යේෂණත් කරලා තියෙනවා.



වෛද්‍ය කල්පනා ජයශ්‍රි



No comments:

Post a Comment